Forstå kroppen din

Forstå hvordan kroppen din endrer seg i takt med at du blir eldre

Finn ut hvordan kroppen din virker, forandringer som skjer etterhvert som du blir eldre og hvordan man kan håndtere aldersrelatert kroppssmerte.

Kroppens anatomi

I kroppen din kombineres skjelett, muskler, sener, leddbånd, nerver og andre vev til et "muskelskjelettsystem", som gjør at kroppen kan bevege seg og holde på formen og fasongen.

  • Knoklene våre danner skjelettet, rammen som gir støtte og beskytter det myke vevet som utgjør resten av kroppen.
  • Musklene,som kontrolleres av nervesystemet, gir oss styrke, balanse, holdning, bevegelse og varme.
  • Musklene og knoklene er festet i leddene, hvor knoklene møtes, slik at kroppen vår kan bevege seg. Leddene finnes i knærne, skuldrene, hoftene, i håndleddene og i fingrene.
  • Leddbånd er bånd som består av fibrøst bindevev som forbinder knoklene sammen for å støtte og styrke leddene.
  • Sener er også bånd som består av fibrøst vev, men som forbinder musklene til knoklene slik at de kan bevege seg.
  • Brusk er det gummiaktige stoffet som dekker endene av knoklene i leddene som en pute og lar dem bevege seg mykt.
  • Nervene transporterer informasjon om følelser og bevegelser rundt om i hele kroppen.

*BBC Science & Nature - Human Body and Mind - Skeleton [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/factfiles/handsandfeet/hand.shtml./. [Dato besøkt 20. april 2016].

53 % av befolkningen opplever kroppssmerter

Aldring og kroppen vår

Når du blir eldre forandrer kroppen seg - når kroppens celler, vev og organer forandres over tid, påvirker dette hvordan kroppen fungerer. Cellene blir større med alderen og er mindre i stand til å dele og formere seg og mister funksjonen, eller til og med begynne å fungere unormalt. Aldring gjør også at vevet mister masse (kjent som atrofi) eller blir stivere og vanskeligere å bevege. Over tid mister knoklene tetthet og blir sprøere, mens fortynning av virvlene i ryggraden (vertebrae) kan føre til at de blir buede og sammenpressede.

Det er også mer sannsynlig at du utvikler tilstander som slitasjegikt (den vanligste typen leddgikt) etterhvert som du blir eldre, hvor leddene blir stivere og mindre fleksible, og brusken begynner å slites bort. Denne tilstanden rammer vanligvis kneleddene og leddene i hendene. Slitasje i leddene kan føre til betennelse, stivhet, deformeringer og smerte, noe som gjør det ubehagelig å bevege seg eller utføre de daglige gjøremål.

*GSK Global Pain Index Research 2014 Rapport Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Ta vare på våre aldrende kropper

En av de beste måtene å bremse eller forhindre problemer med muskler, ledd og ben er å bedrive moderat trening, som vil hjelpe deg for å opprettholde styrken, balansen og fleksibiliteten.

Hvis du opplever mer smerte i kroppen, enten det er i ryggen, skuldrene eller slitasjegikt behøver du ikke akseptere smerten som normalt bare fordi du blir eldre. Det finnes medisiner tilgjengelig som bidrar til å lindre smerte og redusere betennelsene som ofte er årsak til smertene. Apoteket kan gi deg råd om hvilke produkter du kan bruke til å behandle smerten din. De kan også gi råd om kosthold og øvelser som kan bidra til å lette smerte.

Hvis du lider av vedvarende smerte i leddene, musklene eller skjelettet etter hvert som du blir eldre, bør du oppsøke lege som vil foreta en undersøkelse eller ta prøver for å identifisere årsaken til smertene og gi råd om hvordan du kan lindre smerten. I tillegg vil legen forskrive sterkere medisiner hvis det er nødvendig. Husk alltid på å fortelle legen om de medikamentene som du allerede tar, inkludert de som du kjøper på apoteket.

Lær mer

Bevegelser for å håndtere ryggsmerter

Finn ut hvorfor bevegelse kan være en god måte å håndtere ryggsmerter på, og få samtidig noen råd om hvordan du kan være mer aktiv.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Trening og kroppen din

Lær mer om fordelene med trening og hvordan å holde seg i form kan hjelpe deg med å holde deg frisk og lindre smerte...

*WHO | Fysisk aktivitet. 2016. WHO | Fysisk aktivitet. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Dato besøkt 20. april 2016].

Les mer
26 % menn og 35 % kvinner får ikke nok mosjon 26 % menn og 35 % kvinner får ikke nok mosjon