Lær om nakkesmerter

Nakkesmerter kan være et resultat av stress, spenning og dårlig holdning og har en tendens til å påvirke oss mer etterhvert som vi blir eldre. Her ser vi nærmere på årsakene og hvordan man lindrer nakkesmerter.

Behandle smerten din

Symptomer på nakkesmerter

Stivhet eller knuter i nakken kan forårsake smerte, som kan spre seg til skuldrene, øvre del av ryggen eller armene

Nakkesmerter kan være forbundet med sammenklemming av nerver i nakken, noe som kan føre til nummenhet, følelse av svakhet eller en prikkende følelse i hendene og armene.

01

Harde muskler, spasmer og hodepine kan også følge med nakkesmerter.

02

Du kan høre eller føle klikking eller skraping når du beveger hodet, som er forårsaket av virvler som beveger seg mot hverandre eller leddbånd som gnir mot knoklene.

03

Hvordan kan nakkesmerter påvirke deg?

Nakkesmerter kan bli en plage som forhindrer deg i å utføre de enkleste bevegelsene, som for eksempel å snu hodet for å se deg rundt eller løfte opp handlevesken din uten å føle ubehag.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Hvis du våkner opp og nakken din er vridd til den ene siden og låst i den posisjonen, kan det være akutt kink i nakken. Dette er et resultat av skade på nakkemusklene dine. Årsaken kan være dårlig stilling eller støtte mens du sover. Den kan vare i 24-48 timer, men det kan også ta en uke å bli bedre.*

77 % av alle personer med smerter har nakkesmerter.**

*Neck pain and stiff neck - NHS Choices. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.nhs.uk/Conditions/neck-pain/Pages/Introduction.aspx. [Dato besøkt 18. april 2016].
**Global Pain Index Report 2014, s.47, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Hvorfor får vi nakkesmerter?

Nakkesmerter kan ha flere årsaker, fra skader til forhold som slitasjegikt, eller som et resultat av stress, spenthet og feil holdning. Det er et meget vanlig problem, selv om vi har en tendens til å få mer nakkevondt og smerter etterhvert som vi blir eldre.

Nakkesmerter og kroppsholdning

Pass på holdningen din

En av de vanligste årsakene til nakkesmerter er muskelspenning eller belastning som følge av feil stilling for eksempel når man ser på TV eller sitter ved datamaskinen, sover i en ukomfortabel stilling, eller at man vrir eller snur brått på nakken. Spente nakkemuskler kan også forårsakes av stress.

Skader og slitasjegikt i nakken

Ulykker og anatomiske årsaker

Nakkesmerter kan også skyldes skader som whiplash, som kan oppstå dersom noen for eksempel kjører på bilen din bakfra og du får en sleng på nakken fram og tilbake. En annen årsak kan være anomali i nakkestrukturens anatomi, for eksempel en skjevhet i nakkevirvlene (cervikal dysfunksjon). I begge disse tilfellene må du søke hjelp fra lege.

Behandling

Nakkesmerter er sjelden et symptom på et mer alvorlig problem, og kan ofte lindres ved å foreta enkle handlinger hjemme. Smertestillende legemidler som enten tas via munnen eller påføres direkte på smertestedet er en måte å behandle nakkesmerter på. Du kan også prøve varme eller kalde omslag, forsiktige nakkeøvelser for å forbedre bevegeligheten og være bevisst på holdningen din for at problemet ikke forverres. Men hvis nakkesmertene følges av nummenhet, tap av styrke i armene eller hendene eller en stikkende smerte i skulderen eller armen, anbefales det at du besøker legen din. Du kan spørre helsepersonellet om passende øvelser som tøyeøvelser og forsiktige bevegelser for å gjenopprette styrken og fleksibiliteten. Dersom smerten vedvarer kan legen din henvise deg til røntgen-, MR-eller CT-skanning.

182992460

Vanlige årsaker til nakkesmerter

Feil stilling foran TV eller dataskjerm
Sove i en ukomfortabel stilling
Vri eller snu på nakken på en ekstrem måte
Stressrelaterte spenninger


Lær om vårt produktsortiment

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols produktsortiment for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og årsakene til kroppssmerter.

Les mer

Hvordan virker Voltarol?

Lær hvordan Voltarol fungerer for å lindre smerter og redusere betennelsen.

Les mer

Trening og kroppen din

Lær mer om fordelene med trening og hvordan å holde seg i form kan hjelpe deg med å holde deg frisk og lindre smerte.

*WHO | Fysisk aktivitet. 2016. WHO | Fysisk aktivitet. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Dato besøkt 20. april 2016].

Les mer
26 % menn og 35 % kvinner får ikke nok mosjon 26 % menn og 35 % kvinner får ikke nok mosjon