Lær om håndleddsmerter

Håndleddene er komplekse og fleksible strukturer som vi bruker hele tiden, og derfor kan de være utsatt for smertefulle problemer. Her ser vi på de vanligste årsakene til smerte i håndleddene og hvordan man behandler det på en effektiv måte.

Behandle smerten din

Symptomer på håndleddsmerter

Smerter i håndledd og hender kan føles på mange forskjellige måter og kan påvirke livskvaliteten din.

Håndleddsmerter kan hindre deg fra å utføre dagligdagse aktiviteter som å løfte ting, skrive for hånd eller på data eller legge tyngde på hånden eller håndleddet.

01

Svakhet, nummenhet, prikking, ømhet, betennelse og problemer med å bevege håndledd og hender fritt kan også forekomme i forbindelse med ulike håndleddsproblemer.

02

Hvis håndleddet ditt er skadet, kan det ha blåmerker og være hovent, og det kan hende du har problemer med å bevege det.

03

Hvordan kan håndleddsmerter påvirke deg?

Håndleddsmerter kan gjøre det vanskelig å utføre aktiviteter som krever lette bevegelser av hender og håndledd, som for eksempel å skrive eller spille piano.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Benene i håndleddet inkluderer endene av spolebenet og albuebenet (de lange benene i underarmen) og åtte håndleddsknokler.*

51 % av alle mennesker i hele verden opplever smerte i hendene.**

*Principles of anatomy and physiology, eighth edition, 1996. Tortora GJ and Grabowski SR, eds. John Wiley & Sons [Dato besøkt 22. august 2017]
**Global Pain Index Report 2014, s.46, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Hvorfor får vi smerter i håndleddene?

Det er mange grunner til at du kan oppleve håndleddsmerter, noe som kan gjøre det vanskelig å finne den eksakte årsaken til smerten.

Vanlige årsaker til håndleddsmerter

Vanlige årsaker til håndleddsmerter

Håndleddsmerter er ofte forårsaket av forstuinger fra skader, mens skade eller overbelatning kan også forårsake senebetennelse (betennelse i senene) eller slimposebetennelser (hvor væske bygger seg opp i væskesekken som fungerer som en pute i håndleddene, kalt bursa).

Leddsmerter i håndledd

Noen faktorer kan øke risikoen for håndleddsmerter

Det er noen aktiviteter som lettere forårsaker smerter i håndleddet, inkludert idretter som involverer mye håndleddbevegelser som bowling eller tennis, og jobber som krever repeterende bevegelser som å skrive og hårklipping. Dersom du er overvektig eller har diabetes er det også mer sannsynlig at du vil få håndleddsmerter.

Behandling

Vanligvis krever ikke håndleddsmerter medisinsk behandling, og mindre slag og forstuinger behandles med is, hvile og smertestillende medisiner som selges reseptfritt, som ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter (NSAIDs). Disse vil kunne redusere betennelsen og lindre smerten. Dersom smerten og hevelsen varer mer enn i noen dager eller blir verre, anbefales det at du tar en tur til legen, som kanskje vil henvise deg til bildeprøver (for eksempel røntgen-, MR- eller CT-skanning) eller til en blodprøve for å utelukke underliggende årsaker, slik som revmatoid artritt. Legen din kan også foreslå å bruke en skinne eller bandasje eller utføre øvelser for å styrke hånden og håndleddet.

Hvordan behandle håndleddsmerter:

Hvil håndleddet og ikke tren når det er betent. Hold håndleddet over hjertehøyde
Kjøl ned det ømme, hovne området
Følg rådet fra legen eller apoteket om å ta medisiner for å lindre smertene og betennelsen
Tren opp håndleddet for å holde bevegeligheten og styrken ved like


Lær om våre topikale produkter

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols topikale geler for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

Les mer

Hvordan bruke Voltarol Gel for å lindre smertene ved slitasjegikt

Slitasjegikt er en vanlig årsak til leddsmerter. Her forklarer vi hvordan Voltarol Gel kan hjelpe til med å lindre smertene relatert til slitasjegikt.

Les mer

Hva er slitasjegikt

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Finn ut mer om hva som forårsaker dette og hvordan du kan lindre smertene dine.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt 44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt