Lær om muskelsmerter

Idrettsskader og belastninger som følge av overdreven bruk er de vanligste årsakene til muskelsmerter. Her ser vi på hvordan vi identifiserer og behandler muskelsmerter.

Behandle smerten din

Symptomer på muskelsmerter

Ømhet og smerter er symptomer på skadede muskler og kan føles både når du beveger deg og når du hviler.

Når en muskel er skadet kan en betennelse forårsake smerte og hevelse. Du kan kjenne ømhet når muskelen beveges eller berøres.

01

Musklene dine kan gjøre vondt selv under hvile, eller bare når du bruker den skadede muskelen.

02

Muskelsmertene kan være så milde at det nesten ikke plager deg - eller så alvorlige at du ikke kan bruke muskelen i det hele tatt.

03

Hvordan kan muskelsmerter påvirke deg?

Å ha muskelsmerter kan være forstyrrende og begrenser din bevegelsesfrihet. Nesten alle har verkende muskler fra tid til annen, som fører til at hverdagslige ting som å komme ut av senga, gå opp trapper eller løfte ting blir smertefullt.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Opprinnelsen til ordet myalgi (muskelsmerter) er å finne i det gamle Hellas, og stammer fra myos "muskel" og algos "smerte".

87 % av alle mennesker føler at smertene deres har en negativ innvirkning på livskvaliteten deres.*

*Global Pain Index Report 2014, s. 26, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016

Hvorfor får vi muskelsmerter?

Muskelsmerter er vanligvis et resultat av overdreven bruk av muskelen eller en mindre skade, kanskje forårsaket av en tøff tenniskamp eller en snubling eller et fall, eller av anspenthet eller stress, noe som kan føre til stivhet eller smerter i musklene dine.

Overbelastning kan forårsake muskelsmerter

Overdrivelser kan føre til muskelsmerter

Muskelsmerter, som vanligvis berører noen få muskler eller en liten del av kroppen, forårsakes ofte av overdreven bruk eller en mindre skade, som for eksempel en strekk eller forstuing som følge av at det overdrives under løpeturen om morgenen. Snubling eller fall kan også føre til strekk og forstuinger som forårsaker muskelsmerter.

Muskelsmerter i ryggen på grunn av stress

Stress og muskelsmerter

En annen vanlig årsak til muskelsmerter er stress. Når du føler deg stresset, produserer kroppen hormoner som gjør at musklene dras sammen og man blir enda mer følsom for smerte. Det er derfor ryggen din kan verke mer etter en tøff dag på jobben.

Vanlige årsaker til muskelsmerter i hele kroppen

Forkjølelser kan også forårsake verk og smerter i kroppen

Smerter og vondt i muskler i hele kroppen din kan være forårsaket av en infeksjon som en vanlig forkjølelse.

Behandling

Muskelsmerter blir ofte bedre i løpet av noen få dager. Du kan bruke smertestillende midler og antiinflammatoriske medisiner fra apoteket ditt for å lette smerten, enten tatt via munnen eller påført huden direkte over muskelen. Dersom muskelsmerten blir alvorlig og for vanskelig å bære vil en spesialist være i stand til å hjelpe. Han eller hun kan råde deg til spesielle kroppsøvelser for å rehabilitere muskelen. Legen din kan også henvise billeddiagnostikk som røntgen-, MR- eller CT- skanning, og også blodprøver, for å utelukke underliggende forhold.

Hvordan behandle muskelsmerter:

Gi støtte til det berørte området for å beskytte det mot ytterligere skade, for eksempel ved å bruke fatle eller krykker.
Unngå øvelser som kan forverre skaden.
Påfør en ispose på det berørte området hver 2.-3. time i 15-20 minutter. Pakk inn isposen i et håndkle og legg aldri is direkte på huden.
Bruk elastiske kompresjonsstrømper i løpet av dagen for å redusere hevelsen.
Hold den skadede kroppsdelen over hjertehøyde hver gang du har mulighet til dette, da det vil hjelpe til med å redusere hevelsen.


Lær om vårt produktsortiment

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols produktsortiment for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Hva er betennelse?

Lær alt om prosessene som forårsaker betennelse, hvorfor det skjer og hvordan det kan få kroppen vår til å føle seg.

Les mer

Lær om kroppen din og hvordan den forandrer seg, mens du blir eldre

Finn ut hvordan kroppen din virker, forandringer som skjer etterhvert som du blir eldre og hvordan man kan håndtere aldersrelatert kroppssmerte.

Les mer

Bevegelser for å håndtere ryggsmerter

Finn ut hvorfor bevegelse kan være en god måte å håndtere ryggsmerter på, og få samtidig noen råd om hvordan du kan være mer aktiv.

*Global Pain Index Report 2014 Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
94 % opplever smerter i nedre rygg 94 % opplever smerter i nedre rygg