Lær om hoftesmerter

Hoftene er et av de leddene som bærer mest vekt på kroppen, og derfor er hoftesmerter så vanlig. Her ser vi på hvordan alderen og bruken kan forårsake hoftesmerter samt hvordan dette påvirker bevegeligheten vår.

Behandle smerten din

Symptomer på hoftesmerter

Hoftesmerter kan føles i mange relaterte områder av kroppen, inkludert lår, lyske, setet og hofteledd.

Noen ganger kan det eneste tegnet på et problem i hoftene være smerter i knærne. Dette er relativt vanlig og kalles referert smerte.

01

Hoftesmerter kan bli verre under aktiviteter, som for eksempel etter trening, en lang tur eller løping.

02

Du kan oppleve at bevegelsesområdet ditt er begrenset og at du ikke kan bevege hoftene eller bena fritt. Dersom smerten er vedvarende kan man utvikle halting.

03

Hvordan kan hoftesmerter påvirke deg?

Ettersom hoftene er så viktige for at du kan bevege deg vil hoftesmerter gjøre alle slags daglige aktiviteter smertefulle, eller til og med umulige å utføre. Bare det å komme seg ut av senga, ta en spasertur eller gå opp trappene kan være vondt, for ikke å snakke om å ta en løpetur. I alvorlige tilfeller kan det være at du ikke klarer å bevege deg eller ha noe tyngde på den berørte hoften eller beinet. Da bør du oppsøke lege.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Nerver og blodårer går igjennom hoftene, inkludert isjiasnerven på baksiden av hoftene og lårbeinsnerven på framsiden.*

50 % av alle mennesker føler smerter i hoftene.**

*Arthritis Foundation National Office: http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/hip-pain/hip-anatomy.php[Dato besøkt 22. august 2017]
**Global Pain Index Report 2014, s.62, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.


Hva forårsaker hoftesmerter?

Hofteleddet er utformet for å kunne bevege seg lett, slik at det kan takle gjentatte bevegelser og bruk, som for eksempel å løpe etter bussen og hoppe på. Men når muskler, nerver, leddbånd og sener (myke vev) blir satt under stress, spesielt ettersom vi blir eldre, kan de bli betent og forårsake hoftesmerter.

Lindring av slitasjegikt i kne

Lokaliser årsaken til smertene dine

Hoftesmerter kan føles i de forskjellige områdene som omgir leddet. Ved å lokalisere hvor smerten er kan man lettere finne ut hva som er årsaken. Dersom man føler smerten på innsiden av hoften eller i lyskeområdet kan det bety at det er et problem med selve hoften, mens dersom smerten føles på utsiden av hoften, øverst på låret eller utenpå setemuskelen kan det tyde på problemer i det myke vevet.

Andre alvorlige årsaker til hoftesmerter

Mer alvorlige årsaker til hoftesmerter kan inkludere for eksempel slitasjegikt, beinfrakturer, dislokasjon av bein på grunn av skade, slimposebetennelse mellom hoftebenene (bursitt). I alle disse tilfellene må du søke hjelp fra lege.

Behandling

Dersom hoftesmertene kommer fra en muskel- eller seneskade eller senebetennelse, kan medisiner som kjøpes reseptfritt på apoteket hjelpe for å redusere hevelsen og lindre smerten. Lett trening og tøying kan også bidra positivt og forbedre bevegeligheten i leddene. Dersom smerten er alvorlig eller ikke blir bedre innen få dager med smertestillende medisiner må man oppsøke lege (les pakningsvedlegget). Du bør også oppsøke lege dersom du har falt, om smertene blir verre eller dersom du føler deg febervarm eller uvel.

Råd for å lindre hoftesmerter

Gå ned i vekt for å redusere trykket på hoftene
Ikke stå for lenge
Bruk flate sko
Hold deg aktiv med myk trening som svømming
Varm alltid opp før treningen og tøy ut etterpå
Søk råd fra helsepersonell


Lær om vårt produktsortiment

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols produktsortiment for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

Les mer

Hvordan bruke Voltarol Gel for å lindre smertene ved slitasjegikt

Slitasjegikt er en av de vanligste årsakene til leddsmerter. Her forklarer vi hvordan Voltarol Gel kan hjelpe til med å lindre smertene relatert til slitasjegikt.

Les mer

Hva er slitasjegikt

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Finn ut mer om hva som forårsaker dette og hvordan du kan lindre smertene dine.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt 44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt