Forstå smerte

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

Definere kroppssmerte

Smerte er en ubehagelig følelse som kan begrense en persons bevegelighet og evne til å følge en daglig rutine. Den virker ofte som et tidlig varsel for å gi signaler om at noe ikke er riktig med kroppen din. Den allment aksepterte definisjonen av smerte ble utviklet av International Association for Study of Pain: Smerte er en ubehagelig sensorisk og følelsesmessig opplevelse assosiert med faktisk eller potensiell vevskade eller beskrevet som slik skade.

Kroppssmerter kan variere fra mildt, lokalisert ubehag til sterke smerter. Det kan være akutt og kortvarig, eller bli et kronisk langsiktig problem. Akutt smerte har en beskyttende funksjon for mennesker, det lærer oss å unngå kroppsskader eller potensielt skadelige situasjoner og beskytter den skadede kroppsdelen mens den helbredes.

Kroppssmerter er en vanlig ting som skjer og kan noen ganger påvirke de daglige rutinene våre. Hvis smertene forblir ubehandlet eller behandlet på feil måte kan de bli kroniske. Hvis dette skjer, bør du oppsøke lege. Du kan lære mer om smertetyper på denne siden ("typologi av smerte").

*Global Pain Index Report 2014, s.11, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Hva er smerte?

VISSTE DU?

Kroppssmerter er mer enn bare en fysisk følelse, da 67 % av befolkningen i verden føler at den setter ned livskvaliteten deres.*

Hvorfor får vi smerter?

Smerte kan være en ubehagelig følelse - og noen mennesker går langt for å finne ut hvordan man kan lindre smertene. Hvis vi ikke kunne føle smerte, ville vi ikke kunne unngå å gjenta skader eller få permanente skader på kroppen vår. Smerte har utviklet seg som en forsvarsmekanisme som varsler oss om en skade, noe som gjør at vi kan beskytte kroppen vår.

Smerte kontrolleres av nervesystemet og er en svært kompleks prosess. Det oppstår når en ekstern stimulans, som for eksempel å berøre en varm stekepanne, utløser reseptorens nerveceller for å sende meldinger gjennom ryggmargen til hjernen din. Disse reseptorene kan føle varme, kulde, lys, berøring, trykk og smerte. Smerte kan medføre andre fysiske symptomer, som kvalme, svimmelhet og svakhet.

Ofte er den første reaksjonen når man føler kroppssmerte at man slutter å bevege seg. Mange tror at hvile vil hjelpe til med bedringen, men sannheten er at noen ganger kan moderat bevegelse lede til en enda raskere bedring.

Identifisering og behandling av smerten din

Akutt smerte kommer brått på og er et tegn på at kroppen din har skadet seg. Den bør forsvinne så snart skaden er leget. Kronisk smerte varer lengre enn akutt smerte og er noen ganger resistent overfor behandlinger. Dette er vanligvis forbundet med en langvarig sykdom. I motsetning til akutt smerte, har kronisk smerte en tendens til å være relatert til dysfunksjoner eller sykdommer som er konstante. Dersom du er bekymret over at du har en kronisk smerte, bør du oppsøke lege.

Lindre muskelsmerter med riktig muskelkrem

Behandling av smerte er individuell på grunn av alle faktorene som er involvert i personens opplevelse av smerten og dens mange årsaker. Smertestillende legemidler inkluderer NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler), kortikosteroider, eller analgetiske (smertestillende) medisiner.

Før du vurderer smertestillende behandling, som en gel eller tablett, er det nyttig å forstå hvorfor smerten oppstår, og de beste måtene å håndtere den på. Be om råd fra lege eller apotek dersom du er i tvil.

*Global Pain Index Report 2014, s.9, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Lær mer

Hvordan virker Voltarol?

Lær hvordan Voltarol fungerer for å lindre smerter og redusere betennelsen.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Ulike typer av smerte

Lær mer om de forskjellige typer av smerte som du kan oppleve og finn ut om hva som ligger bak smerten vi føler.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer