Forstå smerte

Hva er betennelse?

Lær alt om prosessene som forårsaker betennelse, hvorfor det skjer og hvordan det kan få kroppen vår til å føle seg.

Hva er betennelse?

Betennelse er kroppens normale beskyttelsesrespons på en skade. Den oppstår når våre hvite blodlegemer kjemper for å beskytte oss mot infeksjon, for eksempel fra bakterier eller virus. Det kan også skje når kroppen vår får en skade, for eksempel hvis du får en strekk mens du bedriver idrett blir det ofte smertefullt, hovent og betent.

Hvor lenge varer en betennelse?

Akutt betennelse er en immunrespons som vanligvis bare varer noen få dager.

Det skjer når immunforsvaret forsøker å beskytte organer mot infeksjoner og skader. Dens formål er å lokalisere og eliminere skadet vev slik at kroppen kan begynne å helbrede seg.

* What is an inflammation? - National Library of Medicine - PubMed Health. 2016. [ONLINE] Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072482/. [Dato besøkt 8. april 2016].

Betennelse i muskler

VISSTE DU?

Betennelse oppstår når blodårene utvider seg for å la mer blod komme til det skadede vevet. Det er derfor dette området blir rødt og varmt.*

Symptomer på betennelse

Det er fem tegn eller symptomer som kan tyde på en akutt betennelse: rødhet, varme, hevelse, smerte og at det er vanskelig å bevege det berørte området av kroppen din normalt. Noen betennelser kan være små og påvirker bare et lite område og vil helbrede seg av seg selv, men de kan også være utbredte, smertefulle og kreve behandling.

73 % av befolkningen får betennelse i muskler

Diagnostikk og behandling

Hvis smerten din er alvorlig eller varer lenge, bør du kontakte legen din, han eller hun kan gjennomføre en undersøkelse og muligens bestille en blodprøve eller bildeprøver som for eksempel røntgen, MR eller CT-skanning for å finne årsaken til betennelsen. En lege kan også anbefale behandling, som for eksempel å ta ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs).

*Global Pain Index Report 2014, s.40, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Lær mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Hvordan virker Voltarol?

Lar hvordan Voltarol fungerer for a lindre smerter og redusere betennelse.

Les mer