Lær om skuldersmerter

Skuldrene er spesielt utsatt for skader, overbelastninger og forstrekninger og en smertefull stivhet som kalles frossen skulder. Her ser vi på de vanligste årsakene til smerte i skuldrene og hvordan man behandler skuldersmerter.

Behandle smerten din

Symptomer på skuldersmerter

Karakteristikken for skuldersmerter varierer, avhengig av årsaken til problemet, og de kan føles på forskjellige måter.

Du kan føle skuldersmerte hele tiden, eller bare når du beveger skulderen, og smerten kan være forbigående eller være der hele tiden (krever medisinsk diagnose og behandling).

01

Med senebetennelse (betennelse i sener) og slimposebetennelser (hvor væske samles opp i væskesekken som fungerer som en pute i skulderleddet, kalt bursa), føles det vanligvis et sakte økende ubehag, og du kan ha problemer med å sove på den berørte skulderen.

02

Frossen skulder kan forårsake smerte, stivhet og begrenset bevegelighet av skulderen.

03

Hvordan kan skuldersmerter påvirke deg?

Skuldrene dine gir fleksibilitet til å løfte og bevege armene fritt. Slik at når du har smerter vil hverdagslige ting som å kamme håret eller kle på seg bli vanskelig. Vonde skuldre vil også gjøre det ubehagelig å drive med idrett, løfte tunge ting eller strekke armene over hodet.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Rotatormansjett er en gruppe muskler og sener i skulderen som rekker overarmen (humerus) inn mot skulderbladet (scapula). Senene holder skulderen stabil, mens musklene lar skulderen rotere.*

72 % av alle personer med smerter opplever skuldersmerter.**

*Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. [ONLINE] Available at: http://www.webmd.com/pain-management/picture-of-the-rotator-cuff [Dato besøkt 18. april 2016].
**Global Pain Index Report 2014 Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. [Dato besøkt 22. august 2017].

Hvorfor får vi smerter i skuldrene?

Det er mange årsaker til at du kan få smerter i skuldrene. For eksempel kan det skyldes betennelse i sener (slimposebetennelse, senebetennelse), en forstrekt sene eller slitasjegikt, som kan føre til smerter og ubehag i skulderen.

Årsaker til skuldersmerter

Slimposebetennelse og senebetennelse

Skuldersmerter kan være forårsaket av bursitt (betennelse av "putene" mellom beinene og overliggende myke vev) eller senebetennelse (slitasje av senen som oppstår sakte over tid på grunn av overbelastning). Det oppstår smerter når en sene rives av på grunn av skade eller lang tids overbelastning; Det blir vanligere når vi blir eldre ettersom senene våre svekkes med alderen.

Muskelsmerter i skulder

Smertefulle skuldertilstander

Impingementsyndrom - hvor sener i muskelen kommer i klem og skraper mot benet over gjentatte ganger - kan forårsake smerte. Noen lider også av "frossen skulder", som er en smertefull stivhet som oppstår når det fleksible vevet som omgir skulderleddet blir betent.

Behandling

For å lindre skuldersmerte, kan du bruke medisiner som tas via munnen eller påføres direkte på skulderen, og som du kan få på apoteket. Det kan også være at varme eller kalde omslag vil hjelpe med å redusere smerten. Hvis du har sterke smerter eller smerte som forverres, anbefales det at du kontakter en spesialist som kan gjennomføre en fysisk undersøkelse for å se etter abnormiteter, hevelse, deformasjoner, ømhet eller muskelsvakheter, samt for å kontrollere skulderens bevegelses- og styrkeområde. I tillegg kan de henvise deg til billeddiagnostikk (f.eks. røntgen) og anbefale en betennelsesdempende medisinering for å redusere betennelsen. Som en hjelp til å bli frisk igjen kan spesialisten din foreslå forsiktige tøyeøvelser og fysioterapi.

Tøy skuldrene dine

Disse enkle tøyeøvelsene kan hjelpe ved smerte og forebygger fremtidige symptomer:


Lær om våre topikale produkter

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols topikale geler for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Hva er betennelse?

Lær alt om prosessene som forårsaker betennelse, hvorfor det skjer og hvordan det kan få kroppen vår til å føle seg.

Les mer

Hva er slitasjegikt

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Finn ut mer om hva som forårsaker dette og hvordan du kan lindre smertene dine.

Les mer

Lær om kroppen din og hvordan den forandrer seg, mens du blir eldre

Finn ut hvordan kroppen din virker, forandringer som skjer etterhvert som du blir eldre og hvordan man kan håndtere aldersrelatert kroppssmerte.

*GSK Global Pain Index Research 2014 Rapport Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
53 % av befolkningen opplever kroppssmerter 53 % av befolkningen opplever kroppssmerter