Lær om knesmerter

Som en av de største og mest komplekse leddene i kroppen vår, er kneet utsatt for skader, spesielt for løpere, noe som kan føre til knesmerter. Her ser vi på årsakene og hvordan lindre knesmerter.

Behandle smerten din

Symptomer på knesmerter

Symptomene på problemer i knærne kan variere og vil avhenge av årsaken og alvorlighetsgraden. Imidlertid er knesmerter vanlig.

Plutselig smerte i kneet kan oppstå hvis du overbelaster eller skader det.

01

Ustabilitet og svakhet i kneet, eller følelsen av at kneet er i ferd med å gi etter, er et vanlig kneproblem.

02

Andre symptomer kan omfatte stivhet, klikkelyder, låsing av ledd og manglende evne til å rette ut kneet, avhengig av årsaken.

03

Hvordan kan knesmerter påvirke deg?

Knesmerter er vanligere når du blir eldre på grunn av slitasje med årene, hvis du er overvektig (da dette gir en større påkjenning på leddet), eller hvis du bedriver idrett. Fordi knærne er avgjørende for å kunne bevege seg, kan knesmerter forhindre deg fra å bedrive idrett og gjøre det vanskelig å utføre enkle aktiviteter, for eksempel å gå og gå i trapper.

Behandle smerten din

VISSTE DU?

Kneleddet består av tre ben, sener som forbinder beinene til musklene og leddbåndene som stabiliserer og holder knoklene sammen. To c-formede bruskstykker som kalles menisk fungerer som en pute i leddet, mens væskefylte sekker kalt bursa hjelper kneet med å bevege seg jevnt.*

69 % av alle mennesker med smerter opplever knesmerter.**

*Knee (Human Anatomy): Bilder, Funksjon, Leddbånd, Muskler. 2016. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/picture-of-the-knee. [Dato besøkt 18. april 2016].
**Global Pain Index Report 2014, s. 47, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016

Hvorfor får vi knesmerter?

Det er mange årsaker til knesmerter, både fra fysiske skader som strekkskader, forstuinger, skader på leddbånd og brusk, til tilstander som slitasjegikt, senebetennelse (betente sener) og slimposebetennelser (hvor væske bygger seg opp i bursa, væskesekken som fungerer som pute i kneleddene).

Knesmerter og trening

Idrettsskader

Knæskader er vanlig blant idrettsutøvere som ofte lider av skade på kneledd, noe som forårsaker plutselig og skarp knesmerte. Løperkne er en tilstand som kan påvirke alle som gjør mange bøyninger av knærne, for eksempel mens de løper, går, hopper eller sykler. Det føles som smerte rundt kneskålen og kan være et resultat av overbelastning, skade, abnormiteter i skjelettet i bena eller føttene samt svake muskler.

Årsaker til smerter i fremre kne

Andre årsaker

Kneskader kan også oppstå over tid på grunn av for eksempel slitasjegikt. Hvis du har problemer med hoftene eller føttene som gjør at du går på en unaturlig måte, kan det gi utslag i feil vinkel i kneet som igjen fører til skade. Hvis du har en kneskade, selv om den er liten, er det sannsynlig at du vil få lignende skader i fremtiden.

Lindring av slitasjegikt i kne

Lokaliser årsaken til smertene dine

Skader på leddbånd eller rifter i menisken (brusken som virker som en pute og som hjelper til med å stabilisere leddet) kan gi smerter på siden av knærne. Smerter foran på kneet kan skyldes slimposebetennelse eller problemer med brusken i kneet. Slitasjegikt kan gi smerter på baksiden av kneet.

Behandling

Avhengig av årsaken til knesmertene dine finnes det forskjellige måter å diagnostisere og behandle det på. Du kan prøve PRICE-behandling hjemme, hvor du beskytter, hviler, nedkjøler, komprimerer og løfter kneet for å lindre smerten. Du kan også ta smertestillende legemidler som selges reseptfritt eller bruke hensiktsmessige smertelindringsprodukter fra apoteket ditt for å lindre akutte (kortvarige, ikke-alvorlige) smerter og redusere betennelser. Hvis smerten er langvarig eller mer alvorlig bør du oppsøke lege eller spesialist. De kan utføre en fysisk undersøkelse for å teste bevegelighet samt undersøke for hevelser, ømme punkter, synlige blåmerker og varme og anbefale fysioterapi og knebøyninger for å lindre knesmertene. De kan også henvise til bildeprøver slik som røntgen-, MR-, ultralyd- eller CT- skanning. I tillegg kan legen din foreslå øvelser for å styrke kneet ditt så vel som medisiner som ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) for å hjelpe til med smertelindringen og behandle underliggende forhold.

Hva er et løperkne?

Idrettsutøvere og løpere er spesielt utsatt for kneskader.

Symptomene på et løperkne inkluderer:

  • Smerter bak og rundt kneskålen
  • Smerter når du bøyer kneet ditt
  • Smerter som blir verre når du går nedover eller oppover
  • Hevelse
  • Klikking eller knaking i kneet

Behandling ved å hvile kneet og ta antiinflammatoriske medisiner

Øvelser som kan være gunstige ved knesmerter

Knesmerter er meget vanlig, og berører 69 %** av alle personer med smerter. Her viser vi hvordan du gjør tre enkle øvelser for å tøye og styrke musklene som støtter knærne. Ved å gjøre disse regelmessig kan du hjelpe til med å forebygge eller redusere knesmertene.


Lær om vårt produktsortiment

Finn ut hvordan våre produkter kan hjelpe

Utforsk Voltarols produktsortiment for å finne det rette produktet for behandling av dine smerter.

Finn ut mer

Voltarol Emulgel hjelper mot stive muskler

Lær mer

Trening og kroppen din

Lær mer om fordelene med trening og hvordan å holde seg i form kan hjelpe deg med å holde deg frisk og lindre smerte...

Les mer

Hvordan bruke Voltarol Gel for å lindre smertene ved slitasjegikt

Slitasjegikt er en av de vanligste årsakene til leddsmerter. Her forklarer vi hvordan Voltarol Gel kan hjelpe til med å lindre smertene relatert til slitasjegikt.

Les mer

Hva er slitasjegikt

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Finn ut mer om hva som forårsaker dette og hvordan du kan lindre smertene dine.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016

Les mer
44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt 44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt