Forstå smerte

Hva er slitasjegikt

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Finn ut mer om hva som forårsaker dette og hvordan du kan lindre smertene dine.

Hva er slitasjegikt?

Artrose (OA) er den vanligste formen for leddgikt og påvirker millioner av mennesker over hele verden. Hvordan OA vil påvirke deg kan være forskjellig. For noen forårsaker det bare milde symptomer (for eks. smerter og stivhet) som kommer og går - mens det for andre kan føre til konstante og alvorlige problemer. Alle leddene dine kan berøres, men det forekommer oftest i knær og i fingerleddene.

Hva er årsaken til slitasjegikt?

I sunne ledd dekker brusk enden på hver knokkel. Dette faste, gummiaktige materialet hjelper leddet til å bevege seg mykt og fungerer som en pute eller en støtdemper mellom knoklene. Ved OA kan denne brusken bli skadet og slites bort, noe som kan føre til smerter og stivhet i leddet.

Det er derfor OA noen ganger kalles "slitasje"-leddgikt. Dette betyr imidlertid ikke at den bare påvirker eldre mennesker hvis ledd bare er utslitt. Selv om det er riktig at OA er mer vanlig for eldre over 65 år, kan den oppstå i alle aldre og hyppigst fra rundt 45 års-alderen.

Hva er slitasjegikt?

VISSTE DU?

Brusken som fungerer som en pute i leddene dine kalles hyalin (glasslignende) fordi tynne deler av den er nesten eller helt gjennomsiktig.*


OA blir ikke nødvendigvis gradvis verre over tid. Hvis OA begynner å forverres, kan bein brytes ned og utvikle utvekster som kalles osteofytter, og biter av bein og brusk kan skli av og flyte rundt i leddet. I den endelige fasen av OA, etterhvert som brusken i leddene slites bort, kan knoklene som er sammenføyd begynne å gni sammen, noe som fører til leddskader og mer smerte. Til slutt vil det være svært ubehagelig og smertefullt å bevege det berørte leddet.

* hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. [ONLINE] Available at: http://www.britannica.com/science/hyaline-cartilage[Dato besøkt 21. august 2017]

Hva er symtomene?

Symptomer på OA varierer, avhengig av hvilke ledd som er berørt og hvor alvorlig de er berørt. Noen av de mest vanlige symtomene på OA er:

 • Ømt ledd, med smerter og stivhet
 • Leddet virker større og mer "knokete" enn vanlig
 • Følelse av knekking eller knirking når du beveger leddet
 • Redusert funksjon eller begrenset evne til å bevege leddet
 • Svakhet og muskeltap rundt det smertefulle området
 • Osteofytter som kan skapes når knoklene gnir seg mot hverandre

Hvis du har OA i kneleddene kan du føle at de "gir etter" under deg, eller at det er vanskelig å rette ut beinet . Det er sannsynlig at begge knærne vil bli påvirket av OA med mindre det oppstår som følge av en tidligere skade eller tilstand som berørte bare ett kne. 

Hvis du har OA i hendene, kan du få osteofyttbenvekster i kanten på leddene. Dette kan gjøre fingerleddene stive, såre, hovne, ømme og røde, slik at å gjøre ting som å skrive eller spille piano kan være smertefullt. OA påvirker vanligvis roten på tommelen, fingertuppene og langfingerleddene.

Hvem er i risikogruppen?

Det er flere faktorer som gjør det mer sannsynlig at du vil utvikle OA, inkludert:

 • Fedme - å være overvektig legger mer press på ledd som knær, noe som kan gjøre at brusken slites ut raskere. Dette er grunnen til at overvektige kvinner har nesten fire ganger så stor risiko for å få OA i knærne sammenlignet med ikke-overvektige kvinner, mens for overvektige menn er risikoen fem ganger større. Imidlertid kan fedme spille en rolle for økt risiko for enhver form for OA, selv OA i hendene.
44 % av befolkningen over 55 år får slitasjegikt
 • Kjønn - det er større sannsynlighet for at kvinner utvikler OA enn menn, spesielt etter fylte 50.
 • Alder - risikoen for å utvikle OA øker etterhvert som du blir eldre.
 • Leddskader - Dersom du har skadet et ledd i en ulykke eller under idrettsutøvelse er det større mulighet for at du utvikler OA i det leddet, selv om skaden skjedde mange år tilbake.
 • Jobben din - hvis jobben din fører til mange repeterende belastninger på et spesielt ledd, for eksempel at du bruker hendene hele dagen til å skrive med eller klippe hår er det større sannsynlighet for at du kan utvikle OA på grunn av overbelastning av akkurat det leddet.
 • Genene dine - noen mennesker arver tendensen til å utvikle OA.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Diagnostisering og behandling av slitasjegikt

Legen din kan diagnostisere OA etter å ha undersøkt det berørte leddet eller leddene. Legen kan også anbefale bildeprøver, laboratorietester eller henvise deg til en spesialist for videre behandling.

Legen eller apoteket kan gi deg råd om medisiner som kan brukes til å lindre smerten som er forbundet med OA. Disse inkluderer smertestillende midler som paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), som bidrar til å redusere smerter og betennelser og er tilgjengelige reseptfritt i form av geleer og kremer, samt tabletter og kapsler. I noen tilfeller kan sterkere reseptbelagte legemidler forskrives av en lege.

Apoteket eller legen din kan gi råd om de beste behandlingene for å kontrollere smerten din, samt gi råd om hvordan du kan håndtere OA ved å gå ned i vekt, og om nødvendig bedrive lett trening. Da det i dag ikke finnes noen form for kur mot OA, er disse viktige og utgjør hovedmålene for å håndtere OA:

 • Forbedre leddfunksjonen
 • Opprettholde en sunn kroppsvekt
 • Kontrollere smerte
 • Oppnå en sunn livsstil

Lær mer

Hva er betennelse?

Lær alt om prosessene som forårsaker betennelse, hvorfor det skjer og hvordan det kan få kroppen vår til å føle seg...

Les mer

Hvordan bruke Voltarol Gel for å lindre smertene ved slitasjegikt

Slitasjegikt er en av de vanligste årsakene til leddsmerter. Her forklarer vi hvordan Voltarol Gel kan hjelpe til med å lindre smertene relatert til slitasjegikt.

Les mer

Alt du trenger å vite om smertelindring

Her forklarer vi hvordan ulike typer smertelindringsprodukter fungerer, for å hjelpe deg med å velge det beste for akkurat din smerte.

*Global Pain Index Report 2014 Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer