Forstå smerte

Ulike typer av smerte

Lær mer om de forskjellige typer av smerte som du kan oppleve og finn ut om hva som ligger bak smerten vi føler.

Klassifisering av smerte

Å definere smerte har historisk sett vært svært vanskelig for det internasjonale medisinske miljøet. Den nåværende definisjonen som gitt av International Association for Study of Pain (IASP) er "en ubehagelig sensorisk og følelsesmessig opplevelse assosiert med faktisk eller potensiell vevskade eller beskrevet som slik skade." Smerte kan være akutt og kortvarig eller kronisk og langvarig. Det er mange måter å klassifisere smerte på, og mange av disse klassifiseringene overlapper hverandre, men de oftest benyttede klassifikasjonene av smerte inkluderer følgende:

  • Nociceptiv smerte er smerte forårsaket av en skade på kroppen og har en beskyttende funksjon. Vanlige eksempler inkluderer somatiske smerter, som leddsmerter, slitasjegikt, eller idrettsskader og smerter etter operasjoner.
  • Betennelsessmerter føles ofte når det er skade på kroppens myke vev i muskelskjelettet. Denne typen smerte er ofte lokalisert og beskrives som plagsom eller vond. Den forekommer oftest i skuldre, hofter og i hendene, men kan også forekomme i korsryggen.
  • Nevropatiske smerter forårsakes av skade eller funksjonsfeil på det somatosensoriske nervesystemet. Denne smerten kommer av en skade eller sykdom som påvirker en del av nervesystemet, ofte uten åpenbare fysiske funn. Det er ofte beskrevet som en brennende, prikkende, skytende eller stikkende smerte. Denne typen smerte har en tendens til å forekomme noen dager eller uker etter en kroppsskade og bølger i frekvens og intensitet. Noen ganger er det ingen åpenbar kilde til smerten, og den kan oppstå spontant. 

* Differential Diagnosis: Nociceptive and Neuropathic Pain. Bruce Nelson, MD, 1 June 2006.

Årsaker

Kroppene våre kan føle smerte av mange forskjellige årsaker. Smertesymptomer oppstår sjeldent alene, og derfor kan mer enn én mekanisme være aktiv når du føler smerte. For eksempel er betennelse vanlig ved nociceptive smerter, men den kan også finnes ved nevropatiske smerter.

Somatiske og inflammatoriske smerter skyldes vanligvis vevskader fra gjentatte traumer, overdreven aktivitet, eller misbruk og feil bruk av deler av kroppen. Nevropatiske smerter oppstår når selve nervene er skadet, dysfunksjonelle eller skadet, og at de følgelig sender feil signaler til smertesentrene dine.

Både nociceptiv og nevropatisk smerte kan være akutt eller kronisk. Akutt smerte er smerte som forteller deg at du er blitt skadet. For eksempel når du brenner hånden din på en varm plate. Den forteller deg at du har en skade. Akutt smerte starter brått og varer vanligvis ikke lenge. Når skaden leges vil smerten forsvinne. Kronisk smerte er mer alvorlig og langvarig, og du bør oppsøke lege for behandling.

*Global Pain Index Report 2014, s.8, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Perfeksjoner holdningen din

Dårlige stillinger, for eksempel å ligge over skrivebordet eller bøye deg over rattet over lange avstander, kan føre til betennelse og ryggsmerter. Her foreslår vi små endringer du kan gjøre for å forbedre stillingen for å lette denne smerten.

Lær mer

Alt du trenger å vite om smertelindring

Her forklarer vi hvordan ulike typer smertelindringsprodukter fungerer, for å hjelpe deg med å velge det beste for akkurat din smerte.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen type av smerte.

Les mer

Hva er betennelse?

Lær alt om prosessene som forårsaker betennelse, hvorfor det skjer og hvordan det kan få kroppen vår til å føle seg.

*Global Pain Index Report 2014, s.40, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
73 % av befolkningen får betennelse i muskler 73 % av befolkningen får betennelse i muskler