Forstå smerte

Alt du trenger å vite om smertelindring

For å hjelpe deg velge det beste produktet for akkurat din smerte, forklarer vi her hvordan ulike typer smertelindringsprodukter fungerer.

Typer av smertelindring

Legemidler er tilgjengelige for å lindre smerter forårsaket av for eksempel hodepine, ømme eller vonde muskler eller ledd- og slitasjegikt. Det er mange forskjellige typer smertestillende medikamenter å velge mellom, og enkelte typer smerter reagerer bedre på visse behandlinger enn andre. Derfor er det viktig å ta et riktig valg for behandling av smerten din på den mest effektive måten. De ulike smertestillende medikamentene har sine egne fordeler og ulemper.

Det første stedet å søke råd på er apoteket. De er eksperter på alle typer medisiner og kan ofte hjelpe deg med å finne den beste behandlingen for smertene dine. Hvis smerten din er mer alvorlig eller langvarig bør legen din forsøke å identifisere årsaken til smerten og finne passende behandlingsmåter.

Legemidler som selges uten resept fra lege, brukes vanligvis til å lindre akutt mild til moderat smerte. Enhver smertelindrende behandling skal tas slik som den er angitt av legen eller apoteket.

Mens mange smertestillende legemidler inneholder aktive ingredienser som bidrar til å redusere smerter og betennelse, finnes det også ikke-medisinske produkter som ikke inneholder aktive ingredienser. Disse fungerer vanligvis ved oppvarming eller avkjøling av det berørte området for å roe smertene og redusere hevelsen.

*medfødt ufølsomhet for smerte - Genetics Home Reference. 2016. medfødt ufølsomhet for smerte - Genetics Home Reference. [ONLINE] Tilgjengelig på: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/congenital-insensitivity-to-pain. [Dato besøkt 22 august 2017]

VISSTE DU?

Noen mennesker er født med en tilstand som kalles medfødt ufølsomhet for smerte, som betyr at de ikke kan føle fysisk smerte.*

Smertestillende

Analgetika 
(smertestillende midler)

Paracetamol er et legemiddel som lindrer smerte og reduserer feber. Det kan kjøpes uten resept, men kan også skrives ut av lege alene eller i kombinasjon med andre legemidler. Reseptfri bruk av paracetamol har vist seg å være effektivt for personer med mild til moderat smerte.

Ikke-medisinske behandlinger

I tillegg til smertestillende medisiner, er det også mange ikke-medisinske behandlinger som kan gi smertelindring. De fleste av disse fungerer ved oppvarming og / eller avkjøling av det berørte området eller leddet. Smertelindring ved oppvarming virker ved å øke blodstrømmen til området hvor du føler smerte, for eksempel til ryggen dersom du lider av vondt i ryggen. Det kan også virke muskelavslappende i det berørte området.

Kulde derimot, virker ved å påvirke store nervefibre. Kulde kan redusere hevelser og betennelser ved sammentrekning av blodårene (en prosess som kalles vasokonstriksjon). Det anbefales ofte at man kjøler ned idrettsskader, for eksempel forstuinger i ankel eller kne for å redusere hevelsen.

*Global Pain Index Report 2014 Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Lær mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Hvordan virker Voltarol?

Lær hvordan Voltarol fungerer for å lindre smerter og redusere betennelsen.

Les mer