Forstå kroppen din

Trening og kroppen din

Lær mer om fordelene med trening og hvordan å holde seg i form kan hjelpe deg med å holde deg frisk og lindre smerte.

Hvorfor trening er bra for deg

Noen ganger kan det være vanskelig å holde seg aktiv og trene, men det er virkelig verdt den ekstra innsatsen og røre på seg. Den anbefalte treningsøkten for alle i alderen 18 til over 65 år er en halv time om dagen i minst fem dager i uken - men dette er et minimum. For å oppnå reelle helsemessige fordeler, bør treningstiden fordobles; Jo mer trening, desto bedre er det som regel for deg.

For å minske den kardiovaskulære risikoen (risikoen for hjertesykdom) og være til nytte for helsen din må du bevege deg raskt nok til å øke hjertefrekvensen, puste raskere og bli varm (dvs. moderat trening).

Fordelene du har av å trene påvirker både den fysiske og mentale velværen din. Forskning viser at fysisk aktivitet kan øke selvtilliten, humøret, søvnkvaliteten og energien, samt redusere risikoen for stress og depresjoner**. Trening kan bidra til å styrke skjelettet og musklene, noe som hjelper deg å holde deg i form og sunn nok til å komme igjennom hverdagen, som for eksempel å jobbe, handle eller leke med barna eller barnebarna.

Snubling og fall er en vanlig årsak til smertefulle skader, særlig hos eldre voksne, men å drive med trening for å styrke balansen og musklene hver uke, sammen med moderate aerobe aktiviteter som rask gange, vil redusere risikoen for å falle.

*WHO | Fysisk aktivitet. 2016. WHO | Fysisk aktivitet. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Dato besøkt 20. april 2016].
**NHS UK: http://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/Whybeactive.aspx  [Dato besøkt 20. august 2017]

Mosjon og sunn livsstil

Visste du?

Voksne burde også trene store muskelgrupper, for eksempel ben eller armer, to eller flere dager i uken.*

Trening og slitasjegikt

Trening er viktig for personer med slitasjegikt (den vanligste typen leddgikt), da treningen øker styrken og fleksibiliteten, reduserer leddsmertene og bekjemper tretthet*. Trening kan redusere risikoen for slitasjegikt og også hjelpe med å gå ned i vekt, noe som har vist seg å redusere risikoen for å utvikle slitasjegikt i knærne. Å trene med leddsmerter kan virke overveldende, men moderat trening kan lindre smertene og hjelpe deg med å opprettholde en sunn vekt.

*Mayo foundation for Medical Research and Education: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/in-depth/arthritis/art-20047971[Dato besøkt 20. august 2017]

Hvordan starte opp

Før du starter med et nytt treningsprogram, snakk med legen din eller en trener om hvilke typer øvelser og bevegelser som passer best for deg. Dette vil hjelpe deg med å utarbeide et treningsprogram som vil gi deg best resultater.

26 % menn og 35 % kvinner får ikke nok mosjon

Hver person og situasjon er forskjellig. Derfor bør treningen tilpasses slik at de passer til dine personlige behov. Hvis du for eksempel sitter foran en datamaskin hele dagen og plages med smerter i nakken eller i ryggen på grunn av dårlig sittestilling bør du ha tøyeøvelser som en del av din daglige rutine. Tøying vil hjelpe til å øke bevegeligheten til stive muskler. Eller dersom det er smertefullt å gå eller løpe, kan du prøve svømming eller yoga, som kan være bedre for vonde ledd.

Uansett hva du velger så husk at å gjøre noen få øvelser er bedre enn ingen, og at jo bedre form du er i, desto bedre vil du føle deg.

*WHO | Fysisk aktivitet. 2016. WHO | Fysisk aktivitet. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Dato besøkt 20. april 2016].

Lær mer

Bevegelser for å håndtere ryggsmerter

Finn ut hvorfor bevegelse kan være en god måte å håndtere ryggsmerter på, og få samtidig noen råd om hvordan du kan være mer aktiv.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Lær om kroppen din og hvordan den forandrer seg, mens du blir eldre

Finn ut hvordan kroppen din virker, forandringer som skjer etterhvert som du blir eldre og hvordan man kan håndtere aldersrelatert kroppssmerte.

*GSK Global Pain Index Research 2014 Rapport Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
53 % av befolkningen opplever kroppssmerter 53 % av befolkningen opplever kroppssmerter