Din velvære

Bevegelser for å håndtere ryggsmerter

Finn ut hvorfor bevegelse kan være en god måte å håndtere ryggsmerter på, og få samtidig noen råd om hvordan du kan være mer aktiv.

Opplev gleden av å bevege deg

Du er ikke alene hvis du for tiden har ryggsmerter. Det er en av de vanligste typene av kroppssmerter. Finn ut hvordan å redusere smertene dine kan hjelpe deg med å leve livet fullt ut igjen.

Når man har smerter er det naturlig at man forsøker å unngå å bevege seg for mye. Det gjør tross alt vondt! Men å holde kroppen i aktivitet hver dag er en av de beste måtene å håndtere og forebygge smerte på. Selv om du føler litt ubehag i begynnelsen, er det verdt å holde på å bevege seg, ettersom det bidrar til å unngå stivhet, holder musklene sterke og hjelper helbredelsesprosessen.

Noen myke ryggøvelser og aktiviteter kan være gunstige ved ryggsmerter. Du kan gjenoppdage gleden av å kunne bevege deg uten å bli holdt tilbake av ryggsmertene.

Gåing

Lett aerob trening som å gå, har vist seg å bidra til å lindre smerter i ryggen. Det er enkelt og gratis og lett å få inn i dine daglige rutiner. Du kan for eksempel gå på jobb eller for å handle. Gåing bidrar til å styrke musklene som holder kroppen i oppreist stilling, og forbedrer stabiliteten i ryggraden.

Ta en pause

Å sitte i lange perioder, for eksempel på jobb, legger press på den nedre delen av ryggraden (lumbale ryggraden) og kan forårsake smerter i korsryggen. Ta regelmessige pauser for å stå opp og gå litt rundt for å lette på dette presset.

Tøying

Ryggraden er utformet for å bevege seg, så å begrense bevegelsene kan gjøre smertene verre. Prøv noen enkle ryggtøyninger for å hjelpe til med å lindre ryggsmertene og forbedre bevegeligheten. Husk å bevege deg sakte, tving aldri kroppen din til tøyinger som er smertefulle, og ha en jevn, stabil overflate under deg når du tøyer.

* BBC Science & Nature - Human Body and Mind - Skeleton. [ONLINE] Tilgjengelig på: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/factfiles/spine/lumbar_vertebrae.shtml/. [Dato besøkt 20. april 2016].

Ryggsmerter korsrygg

VISSTE DU?

Ryggraden er S-formet og forhindrer støt til hodet når du går eller løper. Den består av 33 knokler som kalles ryggvirvler.*

Ryggtøyninger

 • Ligg på ryggen og løft begge knærne mot brystet
 • Bøy hodet fremover til du kjenner en behagelig strekk i denne stillingen
 • Hold denne stillingen i 20-30 sekunder
 • Gjenta øvelsen 5-10 ganger

 

Kne til bryst

 • Ligg på ryggen med bøyde knær og med begge hælene i gulvet
 • Plasser begge hendene bak ett kne og trekk det så langt som mulig mot brystet
 • Hold tøyingen i 20-30 sekunder og gjenta med det andre benet
 • Gjenta 5-10 ganger med hvert ben

 

Svømming

Svømming kan være ypperlig trening for å lindre ryggsmerter fordi det nesten ikke legger noe press på ryggraden og ryggen, ettersom vannet støtter opp hele kroppen din. Det er imidlertid viktig å få råd om å bruke riktig teknikk, da noen svømmestiler kan legge press på ryggen og nakken din.

Styrk brystkassen din

Å styrke kjernemuskulaturen som finnes rundt brystkassen, magen, ryggen og bekkenet, kan bidra til å forhindre ryggsmerter samt forbedre stabiliteten og balansen. Enhver øvelse som involverer å bruke mage og ryggmuskler sammen regnes som en kjerneøvelse. En måte å styrke musklene som støtter ryggraden, er trening av de dype magemusklene.

Hvordan styrke de dype magemusklene

94 % opplever smerter i nedre rygg
 • Ligg på ryggen med en liten pute eller en bok under hodet
 • Bøy knærne med føttene flatt på gulvet og i hoftebredde fra hverandre
 • Hold overkroppen avslappet, med haken trukket litt tilbake
 • Stram musklene i bekkenet og nedre magemuskler mens du puster ut
 • Ikke stram for mye. Dette skal være en myk sammentrekning
 • Hold stillingen mens du puster sakte 5-10 ganger og slapp av
 • Gjenta 5 ganger

Rådfør deg alltid med helsepersonell før du begynner med en ny treningsøvelse. Stopp med én gang hvis du føler en skarp eller plutselig smerte under treningen, og søk legehjelp.

* Global Pain Index Report 2014 Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Lær mer

Trening og kroppen din

Lær mer om fordelene med trening og hvordan å holde seg i form kan hjelpe deg med å holde deg frisk og lindre smerte.

Les mer

Smerter og behandlinger

Finn ut hvordan du bør behandle din egen smertetype...

Les mer

Hva er smerte?

Få en bedre forståelse av hvorfor kroppen vår opplever smertefølelse og de mange årsakene til kroppssmerter.

*Global Pain Index Report 2014, s.9, Tilgjengelig: www.global-pain-index.com. Dato besøkt 20. april 2016.

Les mer
Lindre muskelsmerter med riktig muskelkrem Lindre muskelsmerter med riktig muskelkrem